A hét formatervezője – Katona Barbara ötvösmester

Katona Barbara ötvösmester

Az IP Law blog feltörekvő formatervezők számára meghirdetett felhívására jelentkezett Katona Barbara ötvösmester is. Ezen a héten az ő munkái kerülnek bemutatásra.

Katona Barbara negyedikes gimnazista volt, amikor eldöntötte, hogy csakis ötvös szeretne lenni. A magyarázat igen egyszerű volt: vonzódott a fémekhez. Különösen közel állt hozzá az ezüst és a réz, de nem zárkózott el más anyagok felhasználásától sem. A legtöbb esetben az élet inspirálja ékszereit, így mindegyiknek saját története van. Barbara 2002-től 2004-ig a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskola ötvös szakának diákja volt, majd 2004-től, iskolai tanulmányainak befejezése után ötvösként dolgozott, előbb Varga Miklós iparművész, majd 2007-től tavalyig Nagy Gertrúd ötvösmester mellett tanult. Barbara 2010-ben sikeresen megszerezte az ötvösmesteri címet, majd 2012 májusában önálló ötvösműhelyt hozott létre. Barbara ezen kívül tagja a Heinrich Alkotói Szintnek is.

Barbara művei a következő kiállításokon vettek részt:

2004: Ifjú Alkotók Kiállítása – I. helyezés
2007: Tahiti Gyöngy pályázat
2008: Fütyülős pálinka tárgytervező pályázat – Kütyü, mütyür, cucc
2009: Helsinki Design Fesztivál
2011: Magyar Formatervezési Díj
2011: Mindörökké Zsolnay! – Az iparművészeti múzeum újjászületése
2011: Łódź Design Fesztivál és Vásár

2012-ben megszületett a Set Theory elnevezésű kollekciója, melynek első darabjai a Budapesti Design Hét egyik kiállításának alkalmára készültek. Az akkor még fülbevalóból, gyűrűből és karkötőből álló ezüst ékszercsalád, mára többfajta fülbevalóval, mandzsettagombbal és brossal is bővült. Íme néhány általa tervezett karkötő
Katona Barbara karkötő
Katona Barbara ötvös karkötőKatona Barbara karkötő
Katona Barbara karkötő

Barbara további munkái megtekinthetők honlapján és a Facebookon.

Print Friendly
Share and Enjoy

    Comments are closed.