Domain név értékesítése és bérbeadása utáni adókötelezettség

védjegy blog, védjegyblog, domain blog, domainblog, domain név értékesítés, domain név adó, domain név átruházás adó, domain név adásvétel adó, domain név bérbe adás adó,A NAV által kiadott Adóvilág legutóbbi számában a domain nevek értékesítése és bérbeadása utáni adókötelezettséggel kapcsolatban közölt cikket. A cikk részletesen elemzi a a domain név magánszemély illetve kifizető részére történő értékesítésének, illetve a domain név bérbeadásának adójogi hátterét.

Kis pontatlanságként említhető az egyébként részletes cikkel kapcsolatban, hogy a cikk a domain név “tulajdonlása” kifejezést használja. Álláspontom szerint ez a kifejezés nem pontos, ugyanis a domain név regisztrálása során annak használója nem szerez “tulajdont” az internet egy kis szelete fölött, amely a domain névhez tartozik.

A Ptk. 94. § (2) bekezdése értelmében, ha a törvény kivételt nem tesz, a tulajdonjog szabályait megfelelően alkalmazni kell a pénzre és az értékpapírokra, valamint a dolog módjára hasznosítható természeti erőkre. Azaz azonosítóként használt megjelölés (nevezetesen egy domain név) esetén, a tulajdonjog szabályai nem alkalmazhatók.

Továbbá mivel a regisztrátorok nem rendelkeznek tulajdonjoggal a domain név felett, ezért a nemo plus iuris elve alapján ilyen tartalmú jogot nem is ruházhatnak tovább a használóra. Szerencsésebb tehát az a nézet, amely a domain név használatát csak egy vagyoni érték nyilvántartott használati jogaként értékeli.

Viszont nem vitás, hogy a domain nevek piaci értékkel rendelkeznek és átruházhatók, amely által vagyon szerezhető.

A teljes cikk, az Adóvilág 2011/9-es számában, illetve itt olvasható.

Print Friendly
Share and Enjoy

  One Response to Domain név értékesítése és bérbeadása utáni adókötelezettség

  1. Máté says:

   Könyvelőnk a következőképpen kommentálta a NAV cikkét: “… alapvetően téves, erre a megallapitásra jutottunk konyvelőnkkel, könyvizsgálónkkal. Evidens, ha magánszemélynek jövedelme származik, akkor az adóköteles, bizonyos határig adómentes, de pl. egeszségügyi hozzajárulást tipikusan nem kell fizetni! És más hibák is vannak. Ha eladja egy magánszemély akarmijét (ingóságát vagy ingatlant), akkor tipikusan nem kell TB-t fizetni. A bérbeadás az már más, abban azt hiszem korrekt ez a cikk. Sajnos jórészt dezinformació.”

  Hozzászólások:

  A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>