Június 1-től változik a Domainregisztrációs szabályzat

változik a Domainregisztrációs szabályzat, megszűnik a várólista, 8 napos várólista, megszűnik a prioritásos igénylés, TT kifogás, domain blog, védjegyblog, védjegy blog, domainblog, domén blog, doménblog, 2011. június 1-től változik a Domainregisztrációs szabályzat, 2011. június 1-től változik a Doménregisztrációs szabályzat, domain ügyvéd, domain név ügyvéd

Az ISZT nemrég jelentette be, hogy 2011. június 1. napjától változik a Domainregisztrációs Szabályzat.

Eddig a nem prioritásos domain igényléseket az ISZT nyilvános várólistáján 14 napra meghirdették, és csak ezután történt meg a domain név végleges delegálása.

Június 1-től a várólista 8 napossá válik és kihirdetési listaként fog funkcionálni, a domain nevek a benyújtásuktól kezdve működőképessé válnak.

Tehát amíg eddig a domain nevek ellen az említett 14 napos időszak alatt kifogással lehetett élni, június 1-től már csak az igénylés benyújtásától számított 8 nap áll rendelkezésre a kifogás közlésére (azaz aki az említett 8 nap alatt nem értesít egy regisztrátort, hogy kifogást szándékozik benyújtani, annak a 8 nap eltelte után már nem lesz lehetősége erre). Viszont könnyítés, hogy a kifogás írásbeli benyújtására az igénylés benyújtásától számított 14 napig van lehetőség.

További változás, hogy megszűnik az eddigi prioritásos domain-igénylés lehetősége, és az eddigi prioritásos igénylések is a fent említett 8 napos meghirdetésen fognak átesni.

A változások mellett szól, hogy a világ egyetlen pontján sincs ilyen várokozási időszak, azonnal használatba vehetők a domain nevek, illetve jelentősen gyorsul a regisztrációs folyamat. Továbbá remélhetőleg a kifogások Tanácsadó Testület általi elbírálásának ideje a jelenlegi 3-4 hónapról akár 3 hétre csökken.

Ellenben komoly hátrányként említhető, hogy a védjegyjogosultak számára a jogsértő domain igénylésekkel szembeni fellépés jelentősen megnehezül, ugyanis az eddigi – amúgy sem hosszú – időszak körülbelül a felére csökken. Továbbá nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a május végi átmeneti időszakban hogyan is történnek az esetlegesen jogsértő domain nevek elleni fellépésék.

Emellett sajnos komoly kritikaként említhető, hogy a Domainregisztrációs szabályzat változásairól semmilyen hivatalos tájékoztató nem férhető hozzá az ISZT honlapján, így jobbára a regisztrátorok honlapjain található információkból lehet bővebb felvilágosítást kapni.

Print Friendly
Share and Enjoy

    Hozzászólások:

    A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>