Fogalma

Mi a formatervezési mintaoltalom? Mi a formatervezési mintaoltalom fogalma?

a termékek külső (formai) kialakításának jogi védelmét szabályozza, a műszaki jelleg másodlagos
a külső kialakítás fontos marketingeszköz, piaci sikeresség ettől függhet
ipari minta helyett formatervezési minta
a szerzői jog és iparjogvédelem határterülete (kumulatív oltalom is lehet)
Formatervezési minta: valamely termék egészének vagy részének új és egyéni megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének a külső jellegzetességei eredményeznek.
98/71/EK irányelvi fogalom:
„formatervezési minta” valamely termék egészének vagy részének megjelenése, amelyet magának a terméknek, illetve a díszítésének a külső jellegzetességei – különösen a rajzolat, a körvonalak, a színek, az alak, a felület, illetve az anyagok jellegzetességei – eredményeznek.”

Példák

Termék: ipari, kézműipari árucikk, ezek csomagolása, kikészítése, grafikai jelzések és nyomdai betűformák, összetett termékek részei.

Irányelv 1. cikk: “termék” bármely ipari vagy kézműipari árucikk, ideértve – egyebek mellett – azokat a részeket is, amelyeket valamely összetett termékben való összeállításra szántak, továbbá a csomagolást, a kikészítést, a grafikai jelzéseket és a nyomdai betűformákat, a számítógépes programok kivételével.
“összetett termék” az olyan alkotóelemekből álló termék, amelyek eltávolításával a termék szétszedhető és utána újból összeállítható.”

Jellegzetes területek: divatcikkek, autókarosszériák, lakberendezési tárgyak

Print Friendly
Share and Enjoy

    Comments are closed.