Budapesti Szerződés

a mikroorganizmusok szabadalmi eljárás céljából történő letétbe helyezése nemzetközi elismeréséről szóló Budapesti Szerződés

—A mikroorganizmusok szabadalmi eljárás céljából történő letétbe helyezése nemzetközi elismeréséről szóló Budapesti Szerződést 1977-ben írták alá. A szerződést a WIPO adminisztrálja, a szerződésnek 2012. június 1-jén 76 tagja volt.

—A szerződés lehetővé teszi, hogy szabadalmi eljárás céljából mikroorganizmusok letétbe helyezését nemzetközi letéti hatóságoknál, jelenleg 40 ilyen hatóság létezik (IDA, international depositary authority). —A szabadalmaknak szabadalmi leírást kell készíteni, amelyben világosan és teljes mértékben fel kell tárni a szabadalom lényegét. Azonban, ha a szabadalom mikroorganizmust érint, ez általában nem lehetséges, ezért a biológiai anyagot letétbe kell helyezni. Az egyezmény révén nem kell az összes országban letétbe helyezni a biológiai anyagot, elegendő egy szerződő államban. Az egyezményt az 1981. évi 1. törvényerejű rendelet, végrehajtási szabályzatát a 21/2002. (XII. 13.) IM rendelet hirdette ki.

Print Friendly
Share and Enjoy

    Comments are closed.