Mi a védjegy?

védjegy, mi a védjegy, védjegyoltalom fetételei, védjegy funkciói

1. Mi a védjegy? Mi a védjegy fogalma?

A védjegy az árujelzők egyik fajtája, olyan grafikailag ábrázolható megjelölés, alkalmas az áruknak és szolgáltatásoknak más áruktól és szolgáltatásoktól való megkülönböztetésére, és amelynek használata kizárólagos jelleggel a védjegyoltalom jogosultját illeti meg.

mi lehet védjegy, védjegy fogalma

A védjegy jogosultja a védjegytörvény alapján kizárólagos jogokat élvez, azaz egyedül a jogosult használhatja a védjegy által oltalmazott megjelölést, ő adhat engedélyt (licenciát) a használatra, illetve bírói úton felléphet a védjeggyel kapcsolatos jogosulatlan cselekmények ellen.

A védjegyek lehetővé teszik a piaci szereplők számára a piaci a versenyt, a piaci szereplők áruikat és szolgáltatásaikat a védjegyek révén megkülönböztethetik a versenytársak áruitól illetve szolgáltatásitól. A védjegyek fontos eszközei a fogyasztók tájékozódásának, információval szolgálnak a fogyasztók számára az adott áruk vagy szolgáltatásokról. A védjegyek ezek mellett kapcsolatot teremtenek az áru és annak előállítója, valamint a szolgáltatás és annak nyújtója között, a fogyasztók a védjegyek révén az áru vagy szolgáltatás származását a védjegy jogosultjához köthetik, így a védjegyeknek a minőség jelzésében is szerepet kapnak.A védjegyeknek ezen kívül rendkívül fontos a reklám- illetve beruházási funkciója is.

2. Milyen módon szerezhető Magyarországon érvényes védjegy?

Magyarországon érvényes védjegy három úton szerezhető:védjegy levédésének módjai

magyar védjegy bejelentése, magyar védjegy levédéseeurópai védjegy bejelentése, közösségi védjegy levédésenemzetközi védjegy levédése, védjegybejelentés madridi rendszer3. Ki szerezhet védjegyoltalmat?

Védjegyoltalmat szerezhet bármely természetes és jogi személy, valamint jogi személyiség nélküli gazdasági társaság.

4. Mennyi a védjegyoltalom oltalmi ideje?

A védjegyoltalom a védjegy bejelentésétől számított 10 évig tart, melyet a jogosult akárhány alkalommal további 10-10 évekre meghosszabbíthat, így az oltalom gyakorlatilag – amennyiben a jogosult így kívánja, és amennyiben a védjegy oltalma utólag nem szűnik meg – elvileg korlátlan ideig fenntartható. A védjegyoltalom a védjegy lajstromozásával, a bejelentés napjára visszaható hatállyal keletkezik.

A védjegyek bejelentésével kapcsolatban bővebb információ a vedjegylevedes.hu oldalon olvasható.

Print Friendly
Share and Enjoy

    Comments are closed.