Minden, amit az OHIM mediációs szolgáltatásáról tudni kell

Az IPKat blog a nemrégiben hasonló címmel közölt egy cikket, amely az OHIM új mediációs szolgáltatásával foglalkozik.

A mediációs eljárás a védjegy- és formatervezési mintákkal kapcsolatos inter partes eljárásokban, az elsőfokú döntés meghozatala után, a fellebbezéssel párhuzamosan kérhető (amelyet, ha szükséges, erre tekintettel felfüggesztenek).

A mediáció réven a felek békés megegyezést érhetnek el anélkül, hogy a fellebbezés folytán újabb érdemi döntés meghozatalára kerülne sor. A mediációs egyeztetésekre általában Alicantéban kerülne sor (abban az esetben, ha OHIM Brüsszeli Irodáját választják helyszínül a felek, akkor a mediátor utazási költségeinek fedezésére 750 € fix összegű díjat kell fizetni), egyébként az eljárásnak külön díja nincsen (de a fellebbezés 800 € díját be kell fizetni, mielőtt a mediációt a felek igénybe vennék).

Az IPKat cikke szerint sajnos az OHIM által megjelölt spanyolországi és brüsszeli helyeken kívül egyelőre más helyek nem választhatók a mediáció helyszíneként, és a fellebbezés előtti fázisokban (pl. cooling off időszakban) sem vehető igénybe a mediáció. További hátránya az eljárásnak, hogy a fellebbezési díj akkor sem jár vissza, ha a mediáció révén a felek megegyeznek.

A blog szerkesztője úgy gondolja, hogy ez az eljárás a magyar jogosultak számára nem lesz népszerű, tekintettel arra, hogy jelen pillanatban csak két külföldi helyszínen vehető igénybe, továbbá azért, mert a felek nem kaphatják vissza (még részben sem) az fellebbezési eljárás díját.

Az új szolgáltatással kapcsolatos összes dokumentum és egy rövid tájékoztató videó az OHIM oldalán elérhető.

A blog szerkesztője Mező Barnabás ügyvéd, aki jelenleg az Oppenheim Ügyvédi Iroda szellemitulajdon-védelmi csoportjának tagja.