Új felső szintű tartománynevek: 2012 január 12-től igényelhetők

Az ICANN 2011 júniusában úgy döntött, hogy véget vet az általános felső szintű tartománynevekkel (angolul generic top-level domain, röviden gTLD, ilyen gTLD például a .com, a .net, vagy .org) kapcsolatos korlátozásoknak:

A döntés eredményeképpen az ICANN lehetővé teszi cégek és szervezetek számára, hogy saját internetes felső szintű tartománynevet válasszanak a jelenlegi 22 db gTLD helyett, így például brandek nevei is válaszhatók lesznek (pl. .hitachi vagy .canon is):

Az ICANN 2011. január 12-től fogadja majd az új felső szintű tartománynevekre vonatkozó igényléseket, egy új felső szintű tartománynév igénylésének díja 185.000 dollár lesz, az éves díj 25.000 dollár.

Egy új felső szintű tartománynév igénylése nem azonos egy domain név igénylésével, annál sokkal komplexebb folyamat. Az igénylőknek igazolniuk kell, hogy megfelelő operatív, technikai és pénzügyi feltételekkel rendelkeznek a felső szintű tartománynév nyilvántartóként történő üzemeltetéséhez és további speciális követelmények teljesítéséhez. A következő videó részletesen bemutatja az új tartománynév igénylésének folyamatát és rendszerét, ki, mikor és milyen módon nyújthat be igénylést:

Abban az esetben, ha valaki olyan brand nevet vagy védjegyet igényel gTLD-ként, amelynek nem ő a jogosultja, a brand vagy a védjegy jogosultja természetesen tiltakozhat az igénylés ellen.

Bővebb információk az ICANN oldalán érhetők el.

A blog szerkesztője Mező Barnabás ügyvéd, aki jelenleg az Oppenheim Ügyvédi Iroda szellemitulajdon-védelmi csoportjának tagja.