A hét formatervezője – Katona Barbara ötvösmester

Az IP Law blog feltörekvő formatervezők számára meghirdetett felhívására jelentkezett Katona Barbara ötvösmester is. Ezen a héten az ő munkái kerülnek bemutatásra.

Katona Barbara negyedikes gimnazista volt, amikor eldöntötte, hogy csakis ötvös szeretne lenni. A magyarázat igen egyszerű volt: vonzódott a fémekhez. Különösen közel állt hozzá az ezüst és a réz, de nem zárkózott el más anyagok felhasználásától sem. A legtöbb esetben az élet inspirálja ékszereit, így mindegyiknek saját története van. Barbara 2002-től 2004-ig a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskola ötvös szakának diákja volt, majd 2004-től, iskolai tanulmányainak befejezése után ötvösként dolgozott, előbb Varga Miklós iparművész, majd 2007-től tavalyig Nagy Gertrúd ötvösmester mellett tanult. Barbara 2010-ben sikeresen megszerezte az ötvösmesteri címet, majd 2012 májusában önálló ötvösműhelyt hozott létre. Barbara ezen kívül tagja a Heinrich Alkotói Szintnek is.

Barbara művei a következő kiállításokon vettek részt:

2004: Ifjú Alkotók Kiállítása – I. helyezés
2007: Tahiti Gyöngy pályázat
2008: Fütyülős pálinka tárgytervező pályázat – Kütyü, mütyür, cucc
2009: Helsinki Design Fesztivál
2011: Magyar Formatervezési Díj
2011: Mindörökké Zsolnay! – Az iparművészeti múzeum újjászületése
2011: Łódź Design Fesztivál és Vásár

2012-ben megszületett a Set Theory elnevezésű kollekciója, melynek első darabjai a Budapesti Design Hét egyik kiállításának alkalmára készültek. Az akkor még fülbevalóból, gyűrűből és karkötőből álló ezüst ékszercsalád, mára többfajta fülbevalóval, mandzsettagombbal és brossal is bővült. Íme néhány általa tervezett karkötő:

Barbara további munkái megtekinthetők honlapján és a Facebookon

A blog szerkesztője Mező Barnabás ügyvéd, aki jelenleg az Oppenheim Ügyvédi Iroda szellemitulajdon-védelmi csoportjának tagja.