A domainvilág aktuális hírei – Líbia, Dél-Szudán

  1. A líbiai névtér nyilvántartójának honlapját hackerek törték fel

Nemrégiben a domainabc.hu adta hírül, hogy a líbiai névtér nyilvántartójának központi domain regisztrációs oldalát hackerek vették irányításuk alá.

A feltört oldal részlete

A weboldal feltöréséért, amely a nic.ly címen található, egy ’Electr0n’ nevű hacker csoport felelős. Az oldalon az eredeti honlapot lecserélve egy felkelők törekvéseit népszerűsítő tartalmat helyeztek el. A meglehetősen egyszerű oldal a korábbi vezetőt búcsúztatja “bye bye Qadaffi” üzenettel, valamint az oldalon a február 17-i dátum szerepel, ugyanis ezen a napon kezdődtek a felkelések az afrikai országban.

2. Dél-Szudán új domainvégződést kapott

Az ENSZ a 193. tagállamaként az július közepén ismerte el a Szudánból kivált Dél-Szudánt. Dél-Szudán augusztus 10-én megkapta saját országkódos domain végződését, mely a .ss végződés lett.

A szétválás meglehetősen nehéz feladat elé állítja az internetes honlapokat üzemeltetőket. A szétválás előtt a honlap tulajdonosok a szudáni .sd végződést használták, azonban az ország kettészakadásával – és az új dél-szudáni domain tartomány kijelölésével – várhatóan az új országban tevékenykedő cégeknek és szervezeteknek át kell költözniük a .ss végződés alá. Ez számos bonyodalmat okozhat a jövőben, hiszen a levelező partnerek által ismert e-mail címekre érkező levelek elveszhetnek. Továbbá ha a két ország közösen nem talál megoldást a bevezetett honlapokra mutató linkek, elmentett könyvjelzők és egyéb hivatkozások “végén” nem lesznek elérhetőek honlapok.

Forrás: Domainabc.hu

A blog szerkesztője Mező Barnabás ügyvéd, aki jelenleg az Oppenheim Ügyvédi Iroda szellemitulajdon-védelmi csoportjának tagja.