A hét formatervezője – Csire Géza és a paq chair

Az IP Law blog hagyományt kíván teremteni azzal, hogy időről időre bemutatja feltörekvő formatervezők munkáit. Ennek megfelelően a blogon közzétételre került egy felhívás, melyre jelentkezett a következőkben bemutatandó fiatal formatervező.

A jelentkező a Maform alapítója, Csire Géza volt, aki ipari termék- és formatervező mérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen, jelenleg pedig a BME PhD hallgatója.

A 26 éves formatervező egyik alkotása kitűnő megoldást kínál arra, hogy egy éjjel ágyként funkcionáló matracot miként lehet nappalra ízléses ülőbútorrá varázsolni. A termék honlapján szereplő történet szerint a “paq chair” ötletét költözés ihlette. Csire Géza 2010 tavaszán új albérletbe költözött, és nem vitt magával mást, csak egy egyszerű szivacsmatracot. Szerette volna a szobáját otthonossá tenni úgy, hogy napközben elrejthesse a rendetlen szivacságyat és egyben helyet tudjon kínálni a hozzá érkező vendégeknek.

A kreatív formatervező egy papírdarabot hajtogatott, amikor rájött a megoldásra: ha az ágyként szolgáló szivacsból hengert formáz, a két végét összecipzározza, majd behajlítja az egyik felét, akkor az egyben ülőfelületként is használható. Másfél éves kísérletezést és fejlesztést követően a Paq Chair már nagydíjat nyert a 2011-es belgrádi Mikser Design Fesztiválon, azóta pedig a nagyközönség számára is elérhető a szivacsmatracból, tetszőleges huzatból (textilbőr, pamut és vízlepergető anyag is választható) és egy kerek kartonhengerből álló bútordarab. A bútor részét képező kartonhenger nemcsak stabillá teszi a fotelt, hanem nappal ágyneműtartóként, éjjel pedig kis szekrényként funkcionál. És hogy mennyire egyszerű az átmenet fotel és ágy között, az az alábbi videóból is kiderül:

The first paq chair from Géza Csire on Vimeo.

A “paq chair” megrendelhető a termék weboldaláról, valamint csatlakozni lehet a fotelágyat kedvelőkhöz a termék Facebook oldalán.

Csire Géza egyéb munkái pedig itt tekinthetők meg.

A blog szerkesztője Mező Barnabás ügyvéd, aki jelenleg az Oppenheim Ügyvédi Iroda szellemitulajdon-védelmi csoportjának tagja.